Sladkosti bez palmového oleje

Dobrodružná cesta v Albertu za sladkostí bez palmového oleje 

Tak to na mě zase jednou po měsíci přišlo, veliká touho po sladké, lahodné čokoládě, doma vymeteno. Vypravuji se na nákup do Alberta a schválně se zaměřuji na obsah palmového oleje v cukrovinkách. Připadám si jako Columbo. Žasnu, olej je všude. V tyčinkách, oplátkách, čokoládě, hm, ve všech mých oblíbených. A hle, objevuji čokoládu bez tohoto oleje, je i bez cukru, slazená maltitolem, no budiž, to přežiju. Doma si na ní mlsám, kupodivu je i docela dobrá. Znovu čtu složení a zjišťuji, že bohužel obsahuje polyglycerolpolyricinoleát (E 476), zjednodušeně řečeno, jedná se o takové lepidlo. Uklidňuji se otevřením sáčku Krtkových vanilkových bio sušenek (bez cukru, oleje a vajec) a uvažuji co dál. Co lidem doporučit, když je honí mlsná (teda kromě ovoce a šťáv). Určitě jsou vhodné tzv. raw čokolády, po domácky udělané, nebo koupené ve zdravé výživě, nebo doma umixované laskominky z přírodních surovin (sušené ovoce, semínka, oříšky) bez éček. Např. rychle udělaný, doboučký souček, recept ZDE.