Kyselinotvorné a zásadotvorné potraviny
Hned na začátek je potřeba si ujasnit, jaký je rozdíl mezi tzv. kyselou či alkalickou stravou a kyselinotvornou nebo zásadotvornou stravou. Zde nesmí dojít k záměně či nepochopení. Pokud hovoříme o kyselé či zásadité stravě, můžeme zde změřit hodnotu pH přímo v potravině (např. citrony jsou velmi kyselé jejich pH=2,3, jablka pH=3,5, pomeranč pH=3,5, rajčata pH=4,5, kravské mléko pH=6,5).
Naproti tomu pokud hovoříme o kyselinotvorné nebo zásadotvorné stravě, tak je popisován stav, který výživa v těle po strávení vyvolá. Tedy jak daná potravina v těle reaguje. Např. kyselý citron (pokud byl sklizený zralý) v těle reaguje zásaditě (je zásadotvorný). Při trávení mléka, které je alkalické, se jeho bílkovina a tuk v těle stanou silnými oxidanty, mléko je tedy kyselinotvorné.
Tabulka kyselinotvorných a zásadotvorných potravin:
Kyselinotvorné potraviny |
Maso, drůbež, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky, cukr a veškeré sladkosti jím slazené (včetně marmelády, sušenek, zmrzliny). |
Obilniny – lehce kyselá reakce. |
Luštěniny - lehce kyselá reakce. |
Ořechy (kromě mandlí), mák. |
Ocet, ovocný ocet. |
Špenát a rebarbora (vysoký obsah kys. šťavelové), brambory. |
Tuky a oleje. |
Zásadotvorné potraviny |
Kořenová zeleniny a téměř všechny druhy zeleniny. |
Mléčně kvašená zeleniny (kyselé zelí, pickles). |
Mořské řasy. |
Olejnatá semena (len, sezam, slunečnice, dýně). |
Veškeré zralé ovoce. |
Proso (jáhly) - neutrální, lehce zásaditá reakce. |
Z ořechů mandle. |
- Obecně lze říci, že obiloviny a luštěniny jsou kyselinotvorné, jinak by se těžko trávily a zelenina je zásadotvorná.
- Ovoce je v malé míře v žaludku lehce zásadotvorné.
- Jsou-li v těle plísně nebo je-li slabá slinivka, téměř vše se v těle stane kyselinotvorným.
- Sebelepší jídlo snědené večer okamžitě okyseluje, protože se nestráví.
- Tepelně upravená zelenina, když vychladne, je okyselující. Jediná šance: musí se udržet teplá (třeba v termosce).
- Kombinace obilovin a ovoce (jednoduchý cukr z ovoce) zablokuje trávení složitého cukru z obilí, to začne kvasit a překyselí organismus.